Når man begynder på rideskolen, starter man som regel på et trækkerhold. Der er trækkerhold lørdag formiddag og søndag eftermiddag. Et trækkerhold varer ½ time. På disse hold står ponyen klar, når man kommer. Den er sadlet op, og pigerne, der hjælper, sørger for det hele. Anderledes er det i ugens andre dage. Her skal man selv kunne strigle, rense hove og sadle op/af.
Hvor tidligt kan man begynde at ride?
Der er ingen regler for, hvor tidligt man kan begynde at ride. Bare man selv kan sidde fast på hesten og har LYST til at ride. Vi har haft elever ned til 3-4 år.
Udstyr
Vi anbefaler, at man begynder med et par fornuftige sko med en lille hæl og ingen snørebånd. En cykelhjelm er god i begyndelsen, men ellers har rideskolen hjelme, man frit kan låne. Af bukser bør man undgå cowboybukser, da syningerne kan genere.
Når man har fundet ud af, om ridning er sagen eller ej, kan man overveje at investere i rideudstyr. En god og billig måde er at købe udstyret brugt. Vi henviser mange til forretningen "Brugt Rideudstyr v/Anette Marfelt", som ligger på Virum Stationsvej 109, Virum (tlf. 4029 1338). Læs om åbningstider mv. på http://www.brugtrideudstyr.dk/. Her kan man både købe og sælge brugt udstyr.
Når barnet selv har mod på det og kan styre ponyen i trav og letridning er det tid til at rykke op på Pony II.
PONY II
Når man rykker op på Pony II, har man lært at styre ponyen i skridt og trav. På Pony II prøver man at galoppere for første gang, og ind imellem springer vi små spring. Hvis vejret er godt, kan vi finde på at tage en tur i Hundesømosen.
Oprykning til Pony II
Oprykning fra trækkerhold til Pony II sker i dialog mellem ridelærer, forældre og elev.
Særligt om Pony II
Pony II hold varer 45 minutter, altså 15 minutter længere end et trækkerhold.
Derudover skal du selv sadle op. Mød op i god tid - gerne mindst 15 minutter, før du skal ride. Det kan også være, at du selv skal sadle af. Hvis du har brug for hjælp, er der altid en masse søde piger, som gerne vil give en hånd.
Rideklubben arrangerer strigle- og opsadlingskurser et par gange om året for såvel børn som forældre, så hold øje med opslag i ridehuset og under Event her på siden.
PONY III
Som det sidste holdniveau på rideskolen, rykker man op på Pony III - også kaldet Let øvet. Holdene varer 1 time.
Her går vi mere koncentreret i dybden med dressuren. Mange af børnene vil kunne fortælle om at "stille ponyen ind i hjørnerne", og at galopanspringet skal være "ordentligt" i hjørnet. På Pony III rider man fri ridning, dvs. at man ikke rider på række efter hinanden, men fordeler sig i hele ridehuset og rider på begge volter efter eget valg.
Den største fordel er dog, at når vejret tillader det, rider vi en tur i skoven. Turen kan gå til Ermelunden eller Dyrehaven. Det gør vi mest om sommeren, når det er varmt, og solen skinner.
Hjemme kan vi finde på at tage et spring eller to. Vi kunne også lege ponylege og måske få lokket nogle af partrytterne med - så går det ikke stille for sig.
Springhold
Når man begynder på springhold, har man redet på Pony III i et stykke tid. Dvs. at man skal kunne galoppere og have prøvet at springe mange små spring.
Springundervisningen finder sted om mandagen.
Springunderviseren udtaler:
Der er RIGTIG stor forskel på at ride dressur/alm. ridning og på at springe. Spring kræver meget mere af børnene. Det kræver mod, overblik og balance i sadlen.
De skal gerne kunne galopere rundt til 6-8 spring i en rækkefølge (altså en bane), og de skal ikke være skræmt ved at ride på forskellige ponyer - de kan ikke ride på den samme pony flere måneder i træk.
Det allervigtigste er dog, at børnene er modige! Jeg kan ikke lære dem at springe, hvis de ikke tør. De skal turde, for det går stærkt, og de skal kunne håndtere, at de ikke altid har kontrollen. Hertil skal de turde falde af. Og når jeg siger det, så mener jeg det. Selv efter 100 fald forventer jeg, at de sætter sig op igen og fortsætter (medmindre, de har slået sig udover blå mærker og hudafskrabninger).
Når det er sagt, vil jeg sige, at jeg kan lære alle at springe, hvis de har modet og viljen til det.
Det anbefales, at man konsulterer sin ridelærer, inden man tilmelder sig et springhold. Det anbefales også, at man går på III'er hold, før man rykker op og prøver kræfter med ridebanespringningen.
Jeg går jeg meget op i at børnene forbedrer sig, og det betyder altså, at jeg presser dem engang imellem - også ud over deres comfort zone, fordi det er der, de rykker sig!
På begynderspringholdet (Spring II) lærer man, hvad springene hedder, lærer balanceøvelser og øver, hvilken rækkefølge, springene skal springes i. Springene er ca. 40-50 cm høje.
På det Let øvede springhold (Spring III) øver man lidt længere baner (flere spring), øver balancen og springer uden sadel. Her er springene ca. 50-70 cm høje.
Et springhold varer en time.
Det er obligatorisk at ride med godkendt sikkerhedsvest, når man springer.
En gang eller to om året tager alle springrytterne til stævne på en anden rideskole. Det plejer at være rigtig hyggeligt.